TerraVolley

TerraVolley - ett projekt av Terrafem Göteborg för ensamkommande flickor

Under våren 2016 samlades ett gäng ensamkommande tjejer mellan 15 och 20 år på Terrafem Göteborgs kontor. Syftet var att lära känna varandra, dela med sig av sina berättelser och erfarenheter – och att spela volleyboll!

I tio måndagar lärde sig tjejerna om normer, kön, sina rättigheter och Sveriges jämställdhetsmål samtidigt som de stärkte varandra och sammanhållningen i gruppen genom att idrotta. Alla träffar hade varsitt tema, exempelvis feministiskt självförsvar, kropp och hälsa sam tillit.

- Mina föräldrar kom till Sverige från forna Jugoslavien 1994. Volleybollen fick mig att integreras väldigt bra i samhället. Det är en lagsport mer än andra lagsporter, att sammanföra en grupp, att man ska lita på sina lagkamrater. Nu ser tjejerna lite mer av det svenska samhället och föreningslivet och kanske kan komma in i det lite mer den här vägen, säger Katarina Bagavac som tränade tjejerna i volleyboll.

Målet med TerraVolley var att deltagarna skulle höja sitt medvetande kring livet i Sverige i egenskap av kvinna som rasifieras och samtidigt bygga en stark gemenskap och ett kontaktnät via volleybollen.

- Vad jag drömmer om? Vara likadan som svenskarna, ha svenskt medborgarskap, jobba med människor och jobba med mig själv. Jag är ensam här, har ingen släkt här så det är bara för mig jag gör det, säger Mimi som är en av de deltagande tjejerna.

chatt